Klanten kunnen je maken of breken

Patricks Catering heeft na lang timmeren aan de weg zijn plaats gevonden in de maatschappij. Waar je ook komt staat hij met zijn personeel achter de glimmende bakken waarin er multiculturele gerechten smakelijk geserveerd zijn. De hele entourage om het voedsel heen is met smaak ingericht en ook het personeel ziet er pico bello uit en dienen het eten met een brede, glimlach aan. In de zaal staan er Surinaamse poppen gekleed in traditionele kleding die een streling voor het oog zijn.
Patrick in de keuken Voor Elfredo Patrick Rechards (35), is Patricks Catering een droom die werkelijkheid werd. Zijn doel is Surinaams eten te promoten, omdat het multiculturele gerechten zijn afkomstig van de vijf grootste bevolkingsgroepen in Suriname namelijk, de creolen, Hindoestanen, Javanen, Chinezen en boslandcreolen. Patrick kookt met liefde en is niet gauw tevreden. 'Het is belangrijk dat klanten tevreden zijn, want zij zijn de grootste bron van inkomsten. Ze kunnen je maken en breken. Alleen het beste is goed genoeg voor hen', aldus Patrick. Hij deed zijn intrede in de horecawereld in 1989. Met, een barbecue vat waarop de barbecue smeulde stond hij spareribs te verkopen tijdens het winti festival te Gaasperplas georganiseerd door Orlando Lont, die Patrick's steun en toeverlaat is geweest. Sindsdien is Patrick een vaste klant op het Kwakoefestival. In 1995 maakte Patrick de grote stap door zich te vestigen in de Bijlmer te Eeftink 100-J. Zijn zaken partner werd Nico Hees van de slagerij Boucherie, die hem het eerste jaar bijstond. Onlangs vierde Patrick's Catering zijn zes jarig bestaan en de klanten kregen 50% korting op alle gerechten.
Patrick staat goed bekend op Kwakoe De drumband Brotherhood was van de partij om de buurtbewoners naar de winkel te lokken. Met trots vertelt Patrick zijn belevenissen als cateraar. 'Wij hebben vorig jaar de catering verzorgd bij een speciale gelegenheid toen de koning van Ghana op bezoek was. De koning kwam mij persoonlijk de hand schudden om mee te delen dat hij nog nooit zo lekker had gegeten. Ook de bediening was een compliment waard, want onze dames zagen eruit om te smullen'. Tijdens het Damsko gala is onze ex- ambassadeur drs. E. Azimulah twee keer langs geweest voor een portie, Hij zei : 'Patrick a njang switie'. 'Dat doet.me goed, weet je. Als je gewaardeerd wordt geeft dat je ook spirit en een schouderklopje maakt veel goed. Patrick's Catering is ook heel erg geliefd bij de sterren zoals Tante Jetty Mathurin en Gerda Havertong. Patrick geniet ervan als de autochtone gasten zich laten informeren over de verschillende hapjes en hun ogen uit kijken op de wijze waarop het eten is opgediend. Het schiereiland Texel heeft hij voor een groot aantal autochtonen kennis laten maken met Surinaams eten (Project van St. Wiesje).
'Als allochtone ondernemer is het moeilijk het hoofd boven water te houden. Goede assistenten en serieus personeel zijn moeilijk te vinden. Er waren tijden dat ik kok, keukenhulp en bezorger was. Gelukkig heb ik veel steun ondervonden van mijn vrouw Astrid en mijn kinderen. Ik begin mijn kinderen nu al voor te bereiden om het straks van mij over te nemen' aldus Patrick.

Droom
Toen Patrick zijn ondernemingsdiploma in handen had, was hij de koning te rijk. 'De opening van Patrick express en het zes jarig bestaan waren van die onvergetelijke momenten. Ook het cateren bij ex-burgemeester Patijn en bij de koning van Ghana was klasse'. Vol trots laat Patrick zijn fotoboek zien, waar hij temidden van al die grootheden staat. Gekleed in zijn kokskostuum versierd met de kleuren van de Surinaamse vlag staat hij breed glimlachend tussen het personeel dat voor speciale aangelegenheden ook in de traditionele Surinaamse kledij rond loopt. Zijn vervolg droom is om een chique restaurant te beginnen, waar warmte, sfeer, alcohol en lekker eten, vlotte en vriendelijke personeelsleden op de eerste plaats staan. Elfredo Patrick Rechards komt uit een gezin van elf kinderen. Omdat Elfredo nogal ouwelijk overkwam gebruikte hij zijn tweede naam.
Het koken heeft hij van zijn ouders Van beroep is hij goudsmid, maar het liefst hadden zijn ouders gewild dat hij kleermaker werd, zoals dat van geslacht op geslacht overging. Twaalf jaar geleden kwam hij naar Nederland en hij had een goede baan bij Nedlloyd. Desondanks voelde Patrick zich niet gelukkig in zijn vel, omdat de drang naar een eigen zaak waarin hij Surinaams eten kon promoten in hevigheid toenam. Zijn motto is: geloof in eigen kunnen. Patrick denkt ook aan de kleine man en is van 24 tot 30 april te vinden op het sport- park Ookrneer te Osdorp. Onder genot van een bakje spareribs of een portie Surinaams eten kan men overigens genieten van diverse artiesten die de kermis muzikaal zullen opluisteren.

bron: weekkrant Suriname verslaggeefster Helga Fredison

.